Zdravý nápoj pro vaši krásu zevnitř i z venčí

Zdravý nápoj pro vaši krásu zevnitř i z venčí

Pro podzim jsou typické výkyvy teplot, které našemu organismu příliš nesvědčí. Vedle toho nás už tolik nenabíjí zázračné paprsky sluneční energie a celkově je podzim více pochmurnou částí roku, která testuje naše zdraví a psychickou pohodu takřka každý den. Avšak i na podzimní plískanice se lze připravit. Pokud jste příznivcem spíše preventivního přístupu, který spočívá v pravidelné péči o zdraví než pojídání tabletek z lékárny, doporučujeme vám vyzkoušet náš zdravý nápoj a recept ze superpotravin. Výhodou je, že všechny tyto super ingredience jsou velmi snadno k dostání a vy se tak můžete těšit z jeho blahodárných účinků klidně každý podzimní den, ať už budete v práci nebo zachumlaní pod chlupatou dekou.

CITRÓNY POSILUJÍ OBRANYSCHOPNOST I POCIT ŠTĚSTÍ

Citron je především známý a cenný pro svou vysokou koncentraci vitaminu C. Kyselina askorbová stimuluje v žaludeční sliznici tvorbu kyseliny solné a pepsinu, čímž zvyšuje zužitkování bílkovin, železa a vápníku v těle. Vápník potřebují kosti a zuby, bílkoviny dodávají potřebnou energii a železo přivádí kyslík do všech buněk. Málokdo ale ví, že v citronech obsažený vitamín C pomáhá také vytvářet hormony štěstí a euforie – noradrenalin a betaendorfin. Kromě jiného konzumace citrónu urychluje metabolismus. Na podzim je cenný zejména pro jeho schopnost posilovat imunitní systém a obranyschopnost. Jako katalyzátor podporuje také růst a omlazení buněk, posile vlasy, pokožku a nehty, urychluje hojení ran, dokonce posiluje tepny a působí preventivně proti křečovým žilám. Citróny dále obsahují éterické oleje, které pomáhají rozpouštět žlučové kameny, mají antibakteriální účinky a snižují horečku. Pití citrónové šťávy a její přidávání do rozličných salátů pročisťuje játra i ledviny. Pravidelné pití naředěné citrónové šťávy zlepšuje trávení, stimuluje produkci žluči, reguluje tělesnou váhu, snižuje vysoký krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a působí proti trombóze.

POMERANČE PRO ZDRAVÍ I KREATIVITU

Kromě vitamínu C obsahují také biotin (B7) podporující zdraví kůže a vlasů, velké množství kyseliny pantotenové (pro buněčnou energii, barevnou stálost vlasů jako předcházení šedivění) a kyseliny listové (pro krvetvorbu, růst a pro žaludeční kyseliny). Z minerálů obsahuje plod asi 50 mg vápníku, mnoho hořčíku (pro srdce a činnost svalů), také vzácný selen (pro imunitní systém), mnoho draslíku (pro odvodňování, vyvážení sodíku ve stravě, pro rozložení zásobních tuků na jednodušší látky, které pak poslouží coby významný zdroj energie.

Zvláštností je, že v bílé slupce mezi kůrou a dužninou se nachází malé množství rutinu (4 %), který je potřebný pro elasticitu cévních stěn. Je proto vhodné pojídat nejen dužninu pomerančů, ale i trochu tohoto bílého mezokarpu. Bioflavonoidy, jejichž obsah je také vysoký, chrání vitamín C před oxidací a zvyšují jeho využití v těle až dvacetinásobně. Proto je mnohem zdravější jíst pomeranče včetně dužniny než jen vypít jejich šťávu. A nakonec esenciální olej z pomerančovníku podporuje kreativitu.

SKOŘICE – VÍCE NEŽ VŮNĚ ORIENTU

Skořice patří mezi vůbec nejžádanější koření. Kromě specifické chutě, kterou máme rádi zejména v moučnících, je také vyhledávaná pro celou řadu zdravotních benefitů, zejména pak pokud jde o skořici cejlonskou, která je obecně více doporučována. Skořice obsahuje celou řadu tělu prospěšných látek a vědci její účinky studují už řadu let. Mezi prokázané účinky patří například její pozitivní vliv na cukrovku, jelikož snižuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulin, hormonu odpovědného za transport krevního cukru z cév do buněk. Částečně je dokonce skořice schopna napodobit a plnit funkce inzulinu. Podobné je to s regulací cholesterolu. Pravá skořice obsahuje antioxidant epikatechin, který se nachází v borůvkách, tmavé čokoládě a červeném víně. Tato látka má velký význam, protože chrání tělo před oxidačním stresem. Skořice je lepší antioxidant než oregano a česnek. Má silné protizánětlivé účinky, pomáhá tělu zbavit se infekcí a udržet zdravé buňky, podporuje vylučování odpadních látek z těla ven a účastní se obnovení poškozených tkání. Konzumací skořice lze zmírnit projevy vzniklého zánětu v těle.

ZÁZVOR ZÁZRAČNÝ KOŘEN

Od pradávna je považovaný za všelék. V současnosti se právě zázvor považuje za jednu ze superpotravin. Síla nenápadné rostliny podobné rákosu se ukrývá pod zemí. Oddenek zázvoru obsahuje mnoho účinných fytochemikálií. Ostrá chuť zázvoru je způsobená gingeroly, které mají rozsáhlé léčivé účinky. Dále obsahuje silice, vitamíny A, B, C, E a minerály (sodík, hořčík, vápník, železo, draslík), škrob a další látky. Je nejvyužívanější pro svou schopnost udržovat zdravou imunitu organismu, působí jako antioxidant a prospívá zdraví dýchacích cest.

JAK SI PŘIPRAVIT ZÁZRAČNÝ PODZIMNÍ ELIXÍR ZDRAVÍ

Budete potřebovat:

  • ½ citrónu
  • 1 pomeranč
  • lžičku zázvoru
  • ½ lžičky skořice
  • 1 pytlíček Premium kolagenu (kurkuma a vitamín C)
  • 1-2 lžičky medu (dle chuti).

Jeho příprava je pak velmi jednoduchá. Z citrusů vymačkejte šťávu do sklenice, přidejte také šťávu ze zázvoru nebo jej přidejte jemně nastrouhaný, ochuťte jemně skořicí a medem, a nakonec přidejte sáček Rays Premium kolagen. Vzniklý základ zalijte teplou vodou. Věnujte pozornost její teplotě, která by neměla překročit 37 °C, aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení enzymatické hodnoty nápoje. A nakonec si jen udělejte nejlépe každé ráno chvilku nejen pro přípravu, ale i pro vypití, abyste tak do nového dne mohli vstoupit posilnění fyzicky i duševně.

Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Od Vladimir Drozd

Potřebujete si doplnit zásoby svých oblíbených produktů Ramissio? Nebo chcete vyzkoušet některou z našich novinek? Zapojte se do naší soutěže na instagramovém nebo facebookovém profilu a vyhrajte jeden ze...

Číst více
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Vladimir Drozd

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více