Smoothie kůra jako jarní detox

Smoothie kůra jako jarní detox

Jaro je obdobím, kdy se můžeme zaměřit více na zdravý jídelníček a vyzkoušet jarní detox. S přibývajícím světlem, teplotami máme chuť změnit přirozeně své stravování a vybíráme si více čerstvých surovin. Na jaře se také sklízí první zelenina a co je lepšího, než si dát na talíř čerstvé a sezónní potraviny. Proměňte jídelníček s našimi tipy a budete se cítit svěží, plní energie. Říká se, že jídlo je naše palivo.  

JARNÍ DETOX? POSLOUCHEJTE VAŠE TĚLO

Kdy je čas na změnu? Když vám vaše tělo napovídá, že nefunguje tak, jak by mělo. Jaké jsou hlavní signály?

  • trpíte nespavostí a dlouho usínáte
  • ráno jste po probuzení unavení
  • máte chutě na sladké a nezdravé potraviny
  • zhoršený stav pleti, pupínky, ekzémy
  • slabé nehty a křehké vlasy
  • nadýmání, zavodňování, nadváha
  • potíže s trávením

Zapojte do jídelníčku superfood potraviny.

Cílem detoxu je zbavit tělo toxinů a dalších látek, které se v těle nahromadily během zimních měsíců, kdy si většina z nás dopřává vše, na co má chuť. Sladké, slané, tučné, alkohol, moučná jídla, apod. Málo pohybu, nezdravá strava, stres, to vše se může negativně projevit na fungování vašeho organismu. Dopřejte mu v těchto měsících zdravou životosprávu díky očistné smoothie kůře.

JAK NA DETOX JÍDELNÍČEK

Sepište si, které potraviny chcete vyřadit a dejte si alespoň očistný týden, kdy budete dodržovat detoxikační jídelníček a můžete pozorovat první pozitivní změny. Stravování by mělo být co nejvíce pestré. Ráno začněte se smoothie. K obědu vyváženou porcí bílkovin, zeleniny a sacharidů. K večeři vynechte sacharidy, ať nezatěžujete trávení a připravíte tělo na spánek. Mezi bílkoviny se řadí samozřejmě maso, ryby, luštěniny, sojové produkty. Ze sacharidů vybírejte např. rýži, quinou, bulgur, kuskus. Vhodné luštěniny jsou např. červená čočka, beluga, cizrna, mungo fazole. Nezapomeňte na pitný režim a dostatek tekutin. Čistá voda a bylinkové čaje jsou během detoxu nejlepší variantou. Omezte příjem kávy, která může narušovat váš spánek a zároveň snižuje vstřebávání určitých vitamínů do těla. Do tekutin se počítá i smoothie, které obsahuje šťávu z ovoce a zeleniny.

SMOOTHIE, NEBO ODŠŤAVNĚNÁ ŠŤÁVA

Důvod, proč doporučujeme smoothie je prostý. Zatímco odšťavňováním se získává pouze šťáva z ovoce a zeleniny bez dužiny, rozmixované smoothie obsahuje i důležitou dužinu. Ta obsahuje vlákninu, která napomáhá správnému trávení a předchází nemocem trávicího traktu. Smoothie vás tedy lépe zasytí, než pouhá šťáva. Je to také ekologičtější varianta, protože využijete z ovoce a zeleniny skoro vše.

Jarní detox a zdravá strava pro očistu těla.

TIPY NA SMOOTHIE

Kombinujte vždy zeleninu, ovoce, zdravé tuky a přidejte navíc superpotraviny, které zvýší příjem vitamínů, minerálů a důležitých aminokyselin. Ovoce může být čerstvé i mražené. Do smoothie můžete přimíchat i kolagen pro zdravé klouby, pleť, posílené vlasy a nehty. Ideální mix živin, který nastartuje váš den. Pokud se vám zdá smoothie málo sladké, můžete ho dochutit zdravějšími alternativami cukru jako jsou sušené datle, med, kokosový cukr. Cílem detoxu je však snižovat příjem cukru, proto raději vybírejte dozrálé ovoce, které je samo o sobě dost sladké. Směs nařeďte buď vodou, kostkami ledu, nebo rostlinnými mléky (ovesné, kokosové, mandlové). 

Zelenina vhodná do smoothie: baby špenát, řapíkatý celer, kadeřávek, okurka, mrkev, řepa, kapusta

Superpotraviny, které můžete do smoothie přidat: spirulina, chlorella, chia semínka, goji, acerola, maca, acai, lucuma, včelí pyl

Zdravé tuky: olivový, kokosový olej a další za studena lisované nenasycené rostlinné oleje, avokádo, semínka, ořechy

 

JAKÉ KOMBINACE VYZKOUŠET?

  • banán, špenát, jablko, avokádo, 
  • mrkev, banán, mango, bílý jogurt, kokosový olej
  • mrkev, pomeranč, jablko, řapíkatý celer, špetka skořice
  • baby špenát, borůvky, banán, mandlové mléko
  • červená řepa, jablko, banán, jahody
  • salátová okurka, zelené jablko, celer, baby špenát, citron, zázvor
  • červená řepa, granátové jablko, borůvky, datle
  • zelené jablko, salátová okurka, máta, listy kapusty
  • banán, skořice, lněné semínko, kadeřávek
  • Baby špenát, avokádo, zelené jablko, banán
  • avokádo, špenát, ananas, kadeřávek, salátová okurka, kokosová voda
  • mražené jahody, špenát, avokádo, bílý jogurt, pomerančová šťávy

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Od Vladimir Drozd

Potřebujete si doplnit zásoby svých oblíbených produktů Ramissio? Nebo chcete vyzkoušet některou z našich novinek? Zapojte se do naší soutěže na instagramovém nebo facebookovém profilu a vyhrajte jeden ze...

Číst více
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Vladimir Drozd

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více