Proč dochází k vypadávání vlasů a jak mu zabránit?

Proč dochází k vypadávání vlasů a jak mu zabránit?

Za vypadáváním vlasů může být hned několik příčin. Genetiku či hormonální změny sice příliš neovlivníme, ovšem stres, zdravotní stav i správnou výživu už máme především ve svých rukou. Zaměřte se na ty správné vitamíny, které posilují vlasy od kořínků a podporují jejich růst. Které jsou ty klíčové, vám prozradíme v našem článku.

Proč nám vypadávají vlasy?

Důvodů, proč nám vypadávají vlasy, může být několik. A většinou platí, že příčina není pouze jedna, a jde tedy o komplexní problém, který je tedy nutné řešit komplexně.

JAKÉ JSOU NEJČASTĚJŠÍ PŘÍČINY VYPADÁVÁNÍ VLASŮ? 

  • Genetické predispozice – Ztráta vlasů je výrazně ovlivněna dědičností. Pokud se se ztrátou vlasů potýkali vaši rodiče, je pravděpodobné, že se nevyhne ani vám. Tento problém se týká především mužů, a kromě implantace nových vlasových cibulek a mezoterapie na něj nelze příliš dobře vyzrát.
  • Hormonální změny – Vypadávání vlasů může zejména u žen souviset s hormonálními změnami spojenými s těhotenstvím, porodem a menopauzou. Hormony se ovšem typicky po nějaké době vrací do normálu a tím většinou ustane i nadměrné vypadávání vlasů. 
  • Zdravotní stav – Vypadávání vlasů může být symptomem některých onemocnění a zdravotních obtíží, jako je alopecia areata, kožní infekce, některá autoimunitní onemocnění nebo poruchy štítné žlázy. Nadměrná ztráta vlasů by vás tak měla přivést k lékaři, který pomocí testů odhalí její příčinu.
  • Stres – I závažný stres se může projevit vypadáváním vlasů. S odezněním stresové situace se růstový cyklus vlasu většinou vrátí do normálu.
  • Strava chudá na živiny – Pokud našemu tělu chybí důležité esenciální živiny, jako jsou vitamíny, minerály či aminokyseliny, které potřebuje ke svému správnému fungování, může se jejich nedostatek projevit právě řídnutím vlasům. Nejjednodušší způsob, jak tomu zabránit, je pestrý jídelníček a potravinové doplňky.

Vypadávání vlasů může mít u každého trochu jiný průběh. U mužů typicky začíná vznikem tzv. koutů, po kterém následuje celkový ústup linie vlasů z čela. Objevit se může také lysina na temeni hlavy. Ženy častěji trpí postupným rovnoměrným řídnutím vlasů po celé pokožce hlavy, což není tak viditelné. V souvislosti s některými onemocněními se může ztráta vlasů projevit také vznikem nepravidelných holých míst.

Nejvíce vlasů vypadne během jejich mytí. Teplá voda totiž otevírá vlasové folikuly, což usnadňuje uvolnění vlasu z vlasového lůžka.

KDY JE VYPADÁVÁNÍ VLASŮ NADMĚRNÉ? 

Vlasy přirozeně vypadávají v průběhu celého našeho života. Když vlas odumře, jednoduše vypadne, aby uvolnil místo novému. Je tedy zcela běžné, že když si sáhnete do vlasů, pár jich vytáhnete. Nejvíce vlasů vypadne během jejich mytí. Teplá voda totiž otevírá vlasové folikuly, což usnadňuje uvolnění vlasu z vlasového lůžka. Pokud vám ale vyšší množství vlasů vypadává i mimo mytí, může se už jednat o nadměrné řídnutí vlasů, což by se mělo řešit. Většina zdrojů uvádí jako normální množství vypadlých vlasů 50–100 za den.

Měli bychom konzumovat především čerstvé nezpracované potraviny.

PESTRÁ STRAVA PRO ZDRAVÉ VLASY

Stejně jako pokožka, tak i vlasy jsou odrazem našeho celkového zdravotního stavu. Pestrý jídelníček plný vitamínů a minerálů je základem pro krásné vlasy. Měli bychom tedy konzumovat především čerstvé nezpracované potraviny. Látky prospěšné vlasům obsahuje například listová zelenina, ovoce (především plody bohaté na vitamín C), potraviny s obsahem antioxidantů (např. borůvky, rakytník), ryby, vnitřnosti, červené i krůtí maso, ořechy a semínka či obiloviny. Vlasům svědčí také potraviny s podílem  aminokyselin, které vlasy vyživují a podporují jejich růst. Vyhnout bychom se naopak měli zpracovaným potravinám, dále pak nadmíře alkoholu, uzenin, soli, cukru a limonád. Na zdraví a kvalitě vlasů se negativně projevuje také kouření.

JAKÉ VITAMÍNY A MINERÁLY JSOU PRO VLASY DŮLEŽITÉ?

Vitamíny a minerály hrají ve zdraví vlasů klíčovou roli – zejména vitamíny A, B, C, D, E a minerály železo, zinek a selen. Problém s vypadáváním vlasů sice nemusí vitamíny samy o sobě vyřešit, ovšem jejich účinky jsou nenahraditelné. Ať se potýkáte se ztrátou a řídnutím vlasů nebo vás trápí jen třepící se konečky, vždy je vhodné začít u toho, aby mělo tělo dostatek vitamínů a minerálů.

Pro ženy můžeme doporučit:

  • Biotin (vitamín B7) – S věkem může u žen klesat přirozená produkce biotinu. Proto je důležité zajistit dostatečný příjem tohoto vitamínu, který je pro zdraví vlasů zásadní.
  • Vitamín D – V létě ho máme dostatek díky působení slunečního svitu, ale přes podzimní a zimní měsíce může organismu chybět, a tak doporučujeme suplementaci. Vitamín D se v těle stará o silné kosti a odolný imunitní systém. Kromě toho vitamín D prospívá zdraví a kráse vlasů – pomáhá totiž regulovat jednotlivé fáze růstového cyklu vlasu. 
  • Vitamín C – Jako silný antioxidant pomáhá chránit vlasové folikuly před působením volných radikálů a oxidačním stresem, který může narušit růstový cyklus vlasů a způsobit jejich vypadávání, řídnutí a větší lámavost. Vitamín C je navíc zásadní pro tvorbu bílkoviny kolagenu, který podporuje strukturu a pevnost vlasových vláken. Zároveň pomáhá tělu vstřebávat železo, které hraje důležitou roli ve zdravém růstu vlasů.
  • Vitamín A – Kromě imunity, zraku a kostí podporuje také zdraví vlasů. Stimuluje tvorbu kožního mazu ve vlasové pokožce, a zabraňuje tak jejímu vysoušení a svědění. Když je pokožka hlavy dostatečně hydratovaná, mají vlasy menší sklony k lámavosti a třepení konečků.
  • Niacin (vitamín B3) – Společně s biotinem se podílí na tvorbě bílkoviny keratinu a mimo to podporuje prokrvení pokožky hlavy. S lepším průtokem krve se k vlasovým folikulům dostává více kyslíku a živin, díky čemuž mohou produkovat zdravější a silnější vlasy.
  • Kyselina pantothenová (vitamín B5) – Podobně jako niacin zlepšuje prokrvení pokožky a vyživení vlasových folikulů. Také se podílí na syntéze hormonů a neurotransmiterů, které mají vliv na růst a zdraví vlasů.

MINERÁLY NA RŮST VLASŮ

Kromě vitamínů hrají při podpoře růstu vlasů a udržování jejich zdraví zásadní roli také minerální látky. Mezi klíčové minerály, které přispívají ke zdraví vlasů, patří železo, zinek a selen.

  • Železo – Je nepostradatelné při transportu kyslíku a živin do vlasových folikulů. Nedostatek železa může být u žen způsoben i silnou krvácivostí během menstruace. Pokud pravidelně nekonzumujete červené maso a zeleninu, zvažte suplementaci železa prostřednictvím doplňků stravy.
  • Zinek – Podílí se na syntéze DNA a bílkovin, které jsou pro růst vlasů nezbytné. Ovlivňuje také regulaci mazových žláz, díky nimž je pokožka hlavy hydratovaná.
  • Selen – Tento přirozený antioxidant posiluje zdraví vlasů, snižuje záněty a brání vypadávání vlasů i vzniku lupů.

Jak zabránit vypadávání vlasů?

 

KOLAGEN PRO KRÁSNÉ VLASY

Kromě toho, že kolagen aktivně brání a obnovuje vnější vrstvy naší pokožky, může také zlepšit stav těch hlubších. Střední vrstva naší pokožky, tzv. dermis, je tím, co drží naše vlasy v pokožce hlavy. Pokud není zdravá, je pro vlasy obtížné zůstat na svém místě. Když nemáme dostatek kolagenu k regeneraci pokožky, vlasy vypadávají snáze. Dermis, která drží kořínky našich vlasů, je ze 70 % tvořena kolagenem. Není proto divu, že vypadávání vlasů a plešatění se zvyšuje vlivem během stárnutí, kdy s přibývajícími lety produkce kolagenu klesá. Kolagen dále nahrazuje poškozené buňky a buduje nové buněčné struktury. Dostatek kolagenu v dermis tedy může omezit vypadávání vlasů v důsledku stárnutí organismu.

Prémiový kolagen Rays of Beauty je získávaný z udržitelných chovů atlantských tresek. Obsahuje aminokyseliny, které přispívají ke tvorbě keratinu. Vyzkoušejte například náš Anti-age elixír, nebo Anti-age grep. Inovovaná receptura grepu je navíc obohacena o biotin a niacin. Společně se zinkem tvoří dokonalou kombinaci pro zdravější, pevnější a rychleji rostoucí vlasy a nehty. Ty se nelámou a méně se třepí, protože jsou dostatečně vyživené. Zároveň rychleji rostou díky komplexnímu složení s vitamíny, minerály a antioxidanty. Pečovat o vlasy i pokožku zevnitř nikdy nebylo snazší.

Ramissio kolagen anti-age grep

 

ZÁVĚREM

Pro vlasy je klíčový příjem vitamínů, minerálů a důležitých aminokyselin, aby měly dostatek stavebních látek pro svůj růst. Doplňte svůj jídelníček o kvalitní potravinové doplňky. Komplexní složení kolagenu Rays of Beauty přispívá ke zdravým vlasům, podporuje jejich růst a vyživuje je zevnitř.

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Od Vladimir Drozd

Potřebujete si doplnit zásoby svých oblíbených produktů Ramissio? Nebo chcete vyzkoušet některou z našich novinek? Zapojte se do naší soutěže na instagramovém nebo facebookovém profilu a vyhrajte jeden ze...

Číst více
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Vladimir Drozd

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více