Jak se správně opalovat

Jak se správně opalovat

Jak se správně opalovat? Pojďme na to vědecky. Bez Slunce a jeho energie by na Zemi neexistoval život. Bez slunečních paprsků nemohou fungovat nejen rostliny, ale ani další živočichové včetně lidí. Slunce je zdrojem životně důležitého vitamínu D, který je zcela zásadní pro správné fungování imunitního systému, zdraví kostí a zubů, tvorbu testosteronu, a dokonce působí protizánětlivě. Vystavování se slunci je tedy životně důležité a má dokonce vliv na naši psychickou pohodu. Existuje řada dokladů, které dokazují, že pokud se dlouhodobě vyhýbáme slunci, koledujeme si o deprese. Teď už máme jasno v tom, že sluneční paprsky jsou pro naše zdraví absolutně zásadní, současně existuje spousta varování před přímým vystavováním se slunci.

Bez Slunce a jeho energie by na Zemi neexistoval život. Bez slunečních paprsků nemohou fungovat nejen rostliny, ale ani další živočichové včetně lidí. Slunce je zdrojem životně důležitého vitamínu D, který je zcela zásadní pro správné fungování imunitního systému, zdraví kostí a zubů, tvorbu testosteronu, a dokonce působí protizánětlivě. Vystavování se slunci je tedy životně důležité a má dokonce vliv na naši psychickou pohodu. Existuje řada dokladů, které dokazují, že pokud se dlouhodobě vyhýbáme slunci, koledujeme si o deprese. Teď už máme jasno v tom, že sluneční paprsky jsou pro naše zdraví absolutně zásadní, současně existuje spousta varování před přímým vystavováním se slunci. Co tedy s tím? Pojďme na to vědecky.

JAK SE SPRÁVNĚ OPALOVAT A JAK DLOUHO ZŮSTAT NA SLUNCI?

Dlouho existovala představa, že přímé vystavování slunci kolem poledne je pro pokožku nebezpečné, avšak nedávná studie z roku 2014 Edmontské univerzity prokázala něco jiného. Nové doporučení naopak zní vystavit se v poledne slunci, co nejvíce odhalení 2x až 3x týdně. Cca polovinu času, při kterém byste se mírně spálili. Pořád tedy platí pravidlo: „kam nechodí slunce, tam chodí lékař“, ale i tady je potřeba sledovat, jak moc je vaše pokožka na slunce citlivá, a tak i životadárných paprsků využívat s mírou, tzn. vystavit se ideálně každý den na krátkou dobu a poté si chránit zejména obličej. Je potřeba brát také na zřetel, že každá pokožka je jiná a potřebuje individuální péči.

SLUNCE A PÉČE O POKOŽKU

Jak už jsme si řekli – slunce je blahodárné, ale současně dokáže dát pokožce pěkně zabrat. I když se zrovna nespálíte, slunce pokožku namáhá, není tedy od věci se chránit a předejít tak její vysušení, ale také zbytečnému stárnutí. Během letních dnů tedy věnujte péči o pokožku jak před, tak také po opalování. Pokožka a zejména pleť vám za to budou vděčné. Doporučujeme si vybírat především přírodní kosmetiku bez toxinů a chemikálií, které dokáží negativně ovlivnit náš endokrinní systém.

JAK NA PÉČI PO OPALOVÁNÍ

Po opalování se doporučuje šetrná koupel, která vás nejen zbaví třeba písku z pláže, chlóru z bazénu nebo zbylého opalovacího krému. Vybírejte si přírodní sprchové gely ideálně na bázi oleje či krému, které nejen pokožku očistí, ale zároveň ji hned vyživí, zbytečně nevysušují a jsou vhodné i pro velmi suchý typ. Jejich výhodou je, že nenarušují ochrannou hydrolipidovou kožní bariéru a neprohlubují její poškození. Po koupeli si pak dopřejte hloubkovou výživu ideálně prostřednictvím tělového oleje, másla nebo přírodního tělového mléka. Osobně mám velmi v oblibě bambucké máslo v kombinaci s kokosovým olejem a kakaovým máslem. Můžete si takové máslové mixy koupit anebo si je sama namíchat doma, stačí vám k tomu pouze základní suroviny a návod najdete jednoduše na internetu. Skvělou alternativou je také mandlový olej, který můžete také použít v máslovém mixu anebo samostatně. Tento olej je vyhlášený pro svoje regenerační účinky a současně jej velmi dobře snáší i velmi citlivá pokožka. Vyzkoušet můžete také rakytníkový olej. Tento charakteristický žlutý olej zásobuje pokožku jak vitamíny, tak především antioxidanty, které chrání proti volným radikálům, vznikajícím při slunění. Rakytníkový olej tak zpomaluje stárnutí pokožky a obsažený vitamín E přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem. Mimochodem rakytníkový olej je takové tekuté zlato, neboť má mnohem více úžasných účinků.

NA SPÁLENOU POKOŽKU

Pokud jste na sluníčku zůstali přeci jen o něco déle a potřebujete ji zchladit a zklidnit, vyhlášeným  pomocníkem je gel z Aloe vera. Osobně jsem si oblíbila Aloe vera gel uchovávat v lednici, díky čemuž je chladivý účinek ještě vyšší. Má také antibakteriální a protizánětlivé účinky a při zevním použití zpevňuje pokožku. A pokud nemám po ruce Aloe vera, tak nedám dopustit na radu mé babičky, která mi radila, že na sluncem podrážděnou pokožku je skvělý také bílý jogurt – bohatý na probiotika. Pokud ho vytáhnete rovnou z ledničky, tak nejenže chladí, ale posiluje i lokální imunitu kůže a urychluje hojení. Na spáleniny pomáhají i obklady z mléka či potření postiženého místa tvarohem.

PÉČE O VLASY

V létě není intenzivními slunečními paprsky testována nejen naše pokožka, ale i naše vlasy. Přímé slunce způsobuje jejich rychlé vysušení, díky čemuž jsou pak vlasy mnohem náchylnější k lámavosti. Pokud chcete v létě chránit jak pokožku, tak vlasy a podpořit jejich regeneraci, doporučujeme pravidelně doplňovat kolagen, který je základním stavebním prvkem pleti i vlasů. Dopřejte si každodenní péči s kolagen Rays Anti-Age, který kromě kolagenu špičkové kvality obsahuje také řadu vitamínů a minerálů – konkrétně 22 dokonale namixovaných ingrediencí od mořského kolagenu přes ceramidy™, kyselinu hyaluronovou a koenzym Q10 až po různé druhy dalších tělu prospěšných látek. Jednou ranou tak můžete vyřešit problémy s povadlou a vysušenou pokožkou, slabými a lámavými vlasy a křehkými nehty.

 

← Starší článek Novější článek →

Nejnovější články

RSS
Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Vyhrajte 50% slevu na celý nákup

Od Vladimir Drozd

Potřebujete si doplnit zásoby svých oblíbených produktů Ramissio? Nebo chcete vyzkoušet některou z našich novinek? Zapojte se do naší soutěže na instagramovém nebo facebookovém profilu a vyhrajte jeden ze...

Číst více
Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Zapojte se do soutěže o kolagenovou směs Rays Anti-age Grep

Od Vladimir Drozd

Vyzkoušejte své štěstí a zasoutěžte si na našem instagramovém nebo facebookovém profilu o oblíbený Rays Anti-age s grepovou příchutí. Kolagenová směs kombinuje velmi účinné látky...

Číst více